Skip to main content

Τι έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα;

Στην Ευρώπη, συνολικά

- Κατά την έναρξη του 2015 υπήρχαν περίπου 4,000 κάτοχοι του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Φροντίδας, σε 20 χώρες και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς. Το Πιστοποιητικό αναγνωρίζεται επίσημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ρουμανία, στην Ουγγαρία και στην Δημοκρατία της Τσεχίας ως κατάλληλη πιστοποίηση για εργαζομένους στον τομέα της φροντίδας. Εργαζόμαστε στην κατεύθυνση της αύξησης των επίσημων αναγνωρίσεων, αφού η αναγνώρισή του στην αγορά εργασίας αυξάνεται και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων αρχίζει να εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη.

 

-Τον Μάρτιο του 2015 η EASPD είχε στις Βρυξέλλες κατάλογο από περίπου 6,000 υποψηφίους που εξετάστηκαν για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Φροντίδας. Αυτός ο κατάλογος αποτελεί ελεγκτικό μηχανισμό γι αυτούς που κατέχουν το πιστοποιητικό και βοηθά στην πρόληψη της εξαπάτησης. Σήμερα, υπάρχουν 20  χώρες-μέλη που παρέχουν το Πιστοποιητικό. Αυτά τα επιτεύγματα καταδεικνύουν ξεκάθαρα την ευρεία διάδοση και υποστήριξη της ιδέας του Πιστοποιητικό και την αναγνώριση ότι καλύπτει τις ανάγκες εκπαίδευσης σε πολλές χώρες.

 

- Προκειμένου να υποστηριχθεί το ECC, έχουμε δημιιουργήσει ένα πακέτο με υλικό. Αυτό αφορά το επιμορφωτικό πρόγραμμα του ECC με τίτλο Βέλτιστες Πρακτικές στην Κοινωνική Φροντίδα, που είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες τής κάθε χώρς και καλύπτει τα μαθησιακά αποτελέσματα του BESCLO. Έπίσης έχουμε ένα σύνολο μαθημάτων που αφορούν στην 'Εκπαίδευση Εκπαιδευτών', το οποίο προετοιμάζει τους εκπαιδευτές να παραδίδουν το επιμορφωτικό πρόγραμμα Σωστές πρακτικές στην Κοινωνική Φροντίδα. Αυτό το υλικό διατίθεται από το ΙΕΑ.

 

- Επίσης, έχουμε δημιουργήσει μια διαδικτυακή έκδοση των εξετάσεων του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Φροντίδας, πλέον της έντυπης. Η έκδοση αυτή είναι διαθέσιμη και για λεπτομέρειες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Ινστιτούτο Ενδοκοινωνιακής Αποκατάστασης.

 

-Το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Φροντίδας έχει μόνιμο Συμβούλιο, το οποίο επιβλέπει την εξέλιξη του προγράμματος. Το Συμβούλιο είναι συγκροτημένο ως επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παρόχων Υπηρεσιών σε Ανθρώπους με Αναπηρίες (EASPD) και έτσι έχει μόνιμο δεσμό με την μόνιμη αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες. Η EASPD παρέχει επίσης υπηρεσίες αρχειοθέτησης για το συμβούλιο, τηρώντας αρχίο με όλους όσους έχουν περάσει τις εξετάσεις του ECC.