Despre ECC

Certificatul European de Îngrijire (ECC) a fost dezvoltat ca un certificat de nivel elementar în domeniul îngrijirii printr-un proiect pilot Leonardo Da Vinci al Comisiei Europene care s-a încheiat în 2008. Se acordă după absolvirea unui examen (pentru mai multe informații apăsați pe linkul 'Examenul ECC' din stânga paginii). Aria de acoperire a Certificatului European de Îngrijire a fost exitnsă cu mai multe state membre prinr-un al doilea proiect Leonardo Da Vinci care s-a încheiat în 2011. Sutem acum (2012-2014) la al treilea proiect Leonardo Da Vinci - "Nu pacienți, ci cetățeni cu drepturi" - care va produce un program de formare ECC pentru lucrători în domeniul social și, desigur, și formare de formatori pentru a preda acest nou program de formare bazat pe princpiile Convenției ONU privnd drepturile persoanelor cu Dizabilități.

ECC oferă angajatorului dovada faptului că posesorul certificatului și-a însușit cunoștințele de bază necesare pentru a lucra în siguranță în domeniul îngrijirii în concordanță cu Standardele Educaționale Elementare în Sectorul Îngrijiri Europene (BESCLO). De asemenea, acoperă cunoștințele necesare angajatului începător în domeniul îngrijirii și ar putea fi obținut prin intermediul unei pregătiri bazate pe practică, în cadrul unui unic curs de scurtă durată sau al unui curs de durată mai lungă. Nu există cerințe cum se vor aprofunda cunoștințele cuprinse în BESCLO – pentru a dobândi certificatul trebuie doar dovedit că se dețin cunoștințele necesare și pot fi aplicate în munca de îngrijire.

Certificatul este eliberat de către organizația partener principal (LP) din țara Dvs. (sau din țara în care lucrați acum) care a înregistrat datele Dvs. personale și data la care ați trecut examenul ECC. Puteți arăta certificatul oricărui angajator, iar acesta va avea dovada cunoștințelor Dvs. Numele Dvs. este înregistrat într-o bază de date centrală a persoanelor care dețin certificatul, care se află în Bruxelles, pentru a preveni eventuale fraude și pentru ca angajatorii să o poată consulta dacă doresc.