Delo na socialno varstvenem področju v drugi državi

Delo na socialno varstvenem področju je priljubljen način iskanja zaposlitve v drugi državi. Za tovrstno delo ponavadi ni preveč omejitev in pogosto je na voljo veliko delovnih mest, kar omogoča hitro izmenjavanje zaposlenih.

 
Vendar pa delo v drugi državi ne poteka vedno brez težav. Morda je še najbolj pomembno, da govorite jezik države dovolj dobro, da lahko komunicirate z ljudmi. Izboljševanje vaših jezikovnih sposobnosti lahko poteka hkrati, ko že izvajate socialno varstvene storitve, vendar pa bo vaš delodajalec moral preveriti, ali razumete jezik dovolj dobro, da lahko delate varno. Na primer, če ne morete prebrati ali razumeti navodil za opremo, ali pa sprejeti pomembnega sporočila preko telefona ali v besedilu, ne boste zelo učinkovit ali varen sodelavec!

 
Nekatere države imajo določene minimalne pogoje, ki jih morate izpolnjevati, če želite delati na socialno varstvenem področju. Pogosto na tem področju obstajajo različna "neuradna" delovna mesta, ki jih ponujajo družine ali mali delodajalci – včasih plačana samo z gotovino. Bodite zelo previdni, preden sprejmete tako delo, in poskrbite, da je vaše plačilo ustrezno zabeleženo in da vaš delodajalec pravilno odvaja ustrezne davke ter plačuje vaše zdravstveno zavarovanje. O vseh teh zneskih imejte pisna potrdila. Če pisnih dokazov o tem ne boste imeli, ob morebitni vrnitvi v svojo državo ne boste mogli dokazati, da ste za svoje dohodke davek že plačali in ga boste morali plačati še enkrat. To bi pomenilo, da boste morali plačati dvakrat! Zato je nujno, da ste o vseh zneskih, ki jih vaš delodajalec odbije od vaše plače pisno obveščeni in da prejmete tudi ustrezna potrdila.

 
Delo na področju socialnega varstva je odličen način za razvoj veščin in odkrivanje drugih kultur. Na tej spletni strani si lahko ogledate podstrani posameznih držav, če želite izvedeti, kaj je potrebno v državi, in še, kje lahko dobite informacije, potrebne za delo.